O tym jakże zaskoczył nas smak karmelizowanej czerwonej kapusty rozpisywaliśmy się przy okazji tego postu. Gdy Magazyn Kocioł zadał temat kapusta było jasne, że będziemy na temat tej ciekawostki dalej głosić. I tak powstała kolejna wariacja. Dziś więc bez zbędnych i przydługich wstępów zapraszam Was po prostu na ekstrawagancki obiad. Jest makaron kapusta, orzechy włoskie, kozi ser i obowiązkowo świeży tymianek.
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 2
Składniki
- Składniki:
- 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
- ½ główki czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 100 ml octu balsamicznego
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- 50 g koziego sera
Przygotowanie
- Usuwamy z kapusty głąb, szatkujemy drobno. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni topimy masło, dodajemy kapustę i cebulę. Po minutach dodajemy ocet, 3 łyżki cukru trzcinowego, dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron. Posiekane orzechy włoskie prażymy na patelni i ściągamy. Na patelnię wrzucamy cukier brązowy, gdy się rozpuści dodajemy orzechy. Makaron podajemy z karmelizowaną kapustą, orzechami, tymiankiem i kozim serem.