Dobra Patelnia, noże i blender to nasze kulinarne niezbędniki i praktycznie są w codziennej eksploatacji. I tak jakoś wyszło, że nigdy nie mieliśmy szczęścia do dobrej patelni. Przyznam, że specjalnie w porządny egzemplarz nie inwestowaliśmy i tak każda posiadana patelnia, w szczególności teflonowa, służyła nam najwyżej 2 lata i jakoś nie do końca się sprawdzała. Powierzchnie szybko się ścierała i w efekcie wszelkie placki, kotlety do nich przywierały. Dlatego ochoczo przyjęliśmy propozycję przetestowania patelni tytanowej Woll ze sklepu internetowego patelnie tytanowe.
Wśród bogatego asortymentu niemieckiego producenta wybraliśmy patelnię tytanową Woll Szafir, do zastosowania również na indukcję. W serii Szafir odnajdziemy patelnie w kilku rozmiarach: 20, 24, 28 i 32 cm, są modele wysokie i niskie, jest również dostępna patelnia grillowa, kwadratowa oraz wok. My ostatecznie zdecydowaliśmy się na okrągłą wysoką na 7 cm o średnicy 24 cm- uznaliśmy, że taka będzie najpraktyczniejsza. Że idealnie nada się do wszelkich dań jednogarnkowych, jak curry czy gulasze, które ostatnio tak namiętnie przyrządzamy, bez problemu połączymy w niej makaron z sosem, co w efekcie ułatwi nam sprawne przygotowanie obiadu dla dwóch, trzech osób. Jej dodatkową wartościową funkcjonalną jest możliwość wstawiania jej do piekarnika (do temp. 250C wraz z pokrywką). Dzięki temu możemy na patelni przygotować z łatwością fritattę, pieczone naleśniki czy po prostu zapiec przygotowaną potrawę – to spore ułatwienie!
Podsumujmy kilka funkcjonalości i cech patelni, na które zwróciliśmy szczególną uwagę:
- Patelnia ma grube dno, niemalże 1 cm, które równomiernie i bardzo szybko się nagrzewa. Jest stabilna i ma bardzo dobrej jakości powłokę. Dla zainteresowanych szczegółami- jest to diamentowa ceramika i nanokompozyt w technologii NON-STICK. Dzięki temu do patelni nie przywiera, nawet podczas smażenia beztłuszczowego lub z bardzo niewielką ilością tłuszczu. Wiąże się to również z tym, że z łatwością ją się myje.
- Jest w komplecie z równie dobrze wykonaną pokrywą z hartowanego i polerowanego żaroodpornego szkła. Zarówno patelnię jak i pokrywę można wstawić do piekarnika, do 250 stopni.
- Ma ponadczasowy, elegancki design.
- Producent zapewnia aż 25 letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty.
- Model, który wybraliśmy okazał się bardzo funkcjonalny. A przede wszystkim sprawdza się do dań jednogarnkowych i zapiekanych placków. Na efekty naszych kulinarnych eksperymentów spójrzcie poniżej.
A teraz do rzeczy. Cóż takiego przygotowaliśmy :)
Zawsze jakość patelni sprawdzamy przy… smażeniu jajek. Przykładowo przy sadzonych, które staramy się smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu łatwo zauważyć, czy patelnia równomiernie nagrzewa i czy nic nie przywiera. I w tym przypadku patelnia idealnie zdała egzamin, spójrzcie jak idealnie jajka się ścięły. Czy to był omlet, czy jajecznica, nawet smażone bez tłuszczu, zawsze efekt był ten sam- jajka nie przywierają i są idealnie wysmażone. I jak już wspominałam, ale podkreślę, bo to cenna uwaga :D – patelnia praktycznie nie wymaga mycia, wystarczy lekkie przetarcie szmatką, żeby była czysta – widać to na na zdjęciu – spójrzecie na ślad po zabraniu jajka z patelni. A raczej -śladu brak :D
Kolejną testowaną potrawą była ulubiona, znana i ceniona klasyczna hiszpańska tortilla de patatas, czyli zapiekanka z ziemniaków jajek i cebuli. To danie również nie zawsze wyjdzie, w zależności od jakości patelni. W tym przypadku wyszła idealnie i już wiem, że z przyjemnością powrócę do częstszego przygotowywania tej potrawy (bo przez długi czas nie wykonywaliśmy jej właśnie ze względu na brak odpowiedniej patelnie). I dodatkowa uwaga: choć ja tradycyjnie przewracam masę jajeczną podczas smażenia, to można również skorzystać z opcji zapiekania tortilli- wówczas niekonieczne jest przerzucania placka na drugą stronę, które przyznam, że wciąż wywołuje u mnie szybsze bicie serca ;)
Naszym ulubionym przeznaczeniem patelni są wszelkiego rodzaju jednogarnkowce. Patelnia jest wysoka, ma 7 cm, więc wszelkie curry, gulasze i tego typu dania wychodzą wręcz idealnie. Przepisem na warzywne curry obiecujemy się wkrótce podzielić.