Już od dawna przymierzaliśmy się do zrobienia kurczaka na butelce i w końcu nastąpił ten dzień, że już nie można było dłużej zwlekać. Mąż podpatrzył patent u Pana poligloty, który ostatnio robi furorę na youtube publikując kulinarne filmiki w kilku językach, nie dbając przy tym totalnie o kulturę języka. Mąż z niecierpliwością oczekuje kolejnych odcinków, ja czekam aż pan przestanie tak soczyście przeklinać, a tymczasem patent na to danie okazał się całkiem dobry. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, przyprawiony obficie świeżym tymiankiem i cytryną. Jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie w ten sposób kurczaka ważne jest, żeby zakupić dość mały egzemplarz, do 2 kg. Zresztą większe są nafaszerowane nie chce wiedzieć czym. Coraz częściej udaje mi się dostać ekologiczny drób i takiego też użyliśmy do przyrządzenia tego dania. Razem w kurczakiem pieczemy w piekarniku marchewki i ziemniaki. Niestety nie udokumentowałam kurczaka nabitego na butelkę, bo zabrakło czasu (choć jak dla mnie to dość drastyczny widok i na prawdę nic do podziewnia). A serwowaliśmy go tak jak poniżej. Idealnym dodatkiem będzie mieszanka sałat z vinegret z dodatkiem musztardy dijon.
- kurczak o wadze 1,5-2 kg
- 1 piwo w butelce
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku
- Sok z jednej cytryny
- Skórka starta z dwóch sparzonych cytryn
- 2 obrane, pokrojone w słupki marchewki
- 10-15 małych ziemniaków
- Oliwa
- Tymianek
- 150 g masła
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- Gotujemy ziemniaki przez 10-15 minut tak, żeby były lekko miękkie (będziemy je jeszcze piec).
- Robimy suchą zaprawę: mieszamy sól, pieprz, paprykę. Obtaczamy w niej umytego kurczaka, którego umieszczamy w brytfance i odstawiamy do lodówki. Luzujemy skórę na piersiach, delikatnie ją unosząc i umieszczamy tam masło oraz tymianek (trochę masła pozostawiamy do natłuszczenia). Skórkę z dwóch cytryn i sok z jednej mieszamy z przeciśniętymi przez przez praskę ząbkami czosnku. Nacieramy mieszanką kurczaka i nabijamy go na butelkę. Umieszczamy kurczaka na blasze, którą umiejscawiamy na najniższej półce w piekarniku.
- Do natłuszczonej masłem blachy wkładamy marchewki, cebulę oraz ziemniaki. Możemy delikatnie podlać je oliwą, choć nie jest to koniecznie, bo część masła z kurczaka spłynie na blachę tworząc sos.
- Pieczemy w 170 stopniach przez 1,5 -2 godziny (w zależności od wagi kurczaka(, co 10-15 minut podlewając kurczaka sosem.
- Kroimy kurczaka na części i serwujemy z marchewkami oraz ziemniakami. Możemy również podać obok mieszankę sałat z ulubionym sosem Vinegrat.