Tak dawno nie wpadaliśmy do naszego zakątka online, że wypadałoby na wstępie skrobnąć kilka słów wyjaśnienia. Otóż po prostu tak wyszło :D Czas zapiernicza, inne priorytety i niestety z niektórych aktywności trzeba zrezygnować, bo też nie o to chodzi, żebyśmy wpadali tu na siłę- nie o statystyki i ruch na blogu nam chodzi. Ma być smacznie, godne polecania i tak jest i dziś.
Jeszcze kilka lat temu, czytając składniki tego przepisu, uznalibyśmy go za niewykonalny, trudno byłoby o dostępność składników. Dziś, choć dla wielu wciąż mogą brzmieć egzotycznie, są dostępne w wielu sklepach. Mając w domu zawsze ryż, suszone grzyby shitake, sos sojowy, ostrygowy, olej sezamowy, jest pewne, że zawsze jesteśmy w stanie przygotować smaczne, orientalne danie. Wszystko zależy o dostępnych dodatków i może powstać coś spontanicznego. Już nie raz pisaliśmy o naszej słabości do dań azjatyckich, nie będziemy więc się powtarzać. Dodamy, że przepis na to orientalne danie z tofu, shitake i pak choy powstał dość dawno i teraz publikując go, już wiemy, że ponownie przyrządzimy go niebawem.
Wiele osób pyta nas też ostatnio co można zrobić z pak choy. Polecamy, więc też przepis, z którego będzie można już skorzystać niebawem na wiosnę na makaron soba ze szparagami i pak choy.
- 10 grzybów shitake (lub więcej, jeśli lubimy), wcześniej namoczonych
- 2 kapustki pak choi
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku, pokrojonego w plastry
- 1 łyżeczka tartego imbiru.
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego (można pominąć, dodając więcej sojowego)
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- chili, w ilości jaką lubimy
- 100 g kurczaka lub tofu
- Marynata
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta chili
- sól, pieprz (do doprawienia kurczaka)
- 1 łyżka oleju roślinnego (najlepszy będzie kokosowy, ale może też być rzepakowy)
- Do podania
- Ryż jaśminowy
- Sezam
- Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pak choi kroimy wzdłuż na pół następnie na mniejsze kawałki. Szczypiorek kroimy pod kątem.
- Rozgrzewamy na woku lub patelni olej. Po chwili dodajemy czosnek i imbir, a po 30 sekundach grzyby shitake. Dodajemy pak choy, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Zmniejszamy ogień.
- Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka lub tofu. Smażymy, aż będą rumiane.
- Na ryż podajemy pak choy z grzybami, dodajemy kurczaka lub tofu. Całość możemy posypać chili i sezamem.