Dlaczego nasz Cheesburger jest pamiętny?
Choć staram się koncentrować na tym blogu przede wszystkim na jedzeniu, dziś odsłonię trochę prywatności. Bo ten przepis, danie i zdjęcia zawsze już będą miały dla mnie sentymentalne znaczenie. Serwowałam go w dniu moich urodzin na skromnej kolacji, na którą zaprosiłam tylko najbliższych. A cztery godziny po jego przyrządzeniu i sfotografowaniu wylądowałam niespodziewanie i przedwcześnie na… porodówce. A parę godzin później ujrzałam spełnienie mojego największego życiowego marzenia, które pojawiło się na świecie o miesiąc za wcześnie. Ale zdrowe i cudne. Być może pomogła energia zaczerpnięta po tym posiłku, haha! :)
Ale wracając do bohatera postu.
Gwarancją dobrego burgera jest bardzo dobrej jakości mięso. Lepiej zmielić samodzielnie lub poprosić o zmielenie w sklepie wybrany przez nas kawałek mięsa niż kupować mielonego gotowca, który nie wiadomo, jakie części mięsa ma w sobie. Druga sprawa to dobry sos barbeque. My korzystamy z sosu, który wykorzystaliśmy w tym roku do żeberek. Jest na prawdę wyśmienity!
Składniki
Na burgera:
80 dkg mielonej wołowiny
jajko
worcester
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki kuminu rzymskiego
łyżka świeżego rozmarynu
łyżka świeżego tymianku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy oraz 2 łyżki masła do smażenia
Dodatki:
8 bułek do burgerów
sałata lodowa
1 czerwona cebula
3 ogórki małosolne lub konserwowe
8 plasterków sera cheddar
2 pomidory
Sos Barbeque wykonujemy wg przepisu dostępnego pod linkiem: KLIK. Jeśli chcemy użyć sosu tylko do burgerów, należy zmniejszyć ilość składników o połowę.
Przygotowanie:
- Pomidory i ogórka kroimy w plasterki, cebulę w krążki, rwiemy sałatę lodową
- Mięso: w miseczce wymieszać mięso, jajko oraz pozostałe składniki marynaty. Warto odstawić na godzinę, ale nie jest to konieczne. Uformować 8 kotlecików (na jeden kotlecik używamy około 100 gram mięsa)
- Rozgrzewamy piekarnik na opcję grill na 150 stopni. W międzyczasie, na patelnię (doskonale sprawdzi się patelnia grillowa) dajemy oliwę oraz masło. Po rozgrzaniu układamy na patelni 4 kotleciki i obsmażamy na średnim ogniu z dwóch stron po 4 minuty na każdej strony. Zdejmujemy i smażymy kolejną porcję. Na każdego kotlecika układamy ser i dajemy do piekarnika na 150 stopni wraz z przekrojonymi bułeczkami i pieczemy 3 minuty aby ser się rozpuścił a bułki były złociste i chrupkie
- Smarujemy bułki sosem BBQ i składamy wg naszych upodobań.