Trudność w przygotowaniu dań z mulami polega tylko na znalezieniu świeżych (tzn. żywych) muli. Reszta jest już banalnie prosta. Warto spróbować ten przepis, gdy nie jesteśmy przekonani do smaku muli- w sosie pomidorowym i chilli ich smak “się gubi”.
Po czym poznać, że mule są świeże?
- Najbezpieczniej jest kupić mule w dniu ich dostawy. Kupujemy zamknięte mule, jeśli są otwarte to może oznaczać, że są martwe. Najlepiej gotować je w dniu zakupu.
- Jeśli trafią nam się niektóre mule otwarte, to sprawdzamy je w domu opukując delikatnie o blat. Jeśli będą się zamykać, to oznacza, że wciąż są żywe. Jeśli pozostaną otwarte, to znaczy, że są martwe i należy je wyrzucić. Inny sposób jest taki, że lekko uchylone mule należy lekko docisnąć. Jeśli pozostaną zamknięte, to znaczy że wciąż są żywe.
Mule przed gotowaniem dokładnie czyścimy. Usuwamy narośla i nitki. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Czas przygotowania: 30 minut
2 porcje
Składniki:
- pół kg muli
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 200 g makaronu tagliatelle
- pół puszki pomidorów krojonych
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- Łyżka oliwy
Opcjonalnie: pół papryczki chilli (doskonale podkreśli smak), czarne oliwki
Przygotowanie:
- Czosnek oraz szalotkę należy obrać oraz drobno posiekać. Jeśli używamy chilli, to też drobno siekamy.
- Na głęboką patelnię rozlewamy oliwę i dodajemy od razu czosnek oraz szalotkę (oraz opcjonalnie chilli). Smażymy na średnim ogniu przez maksymalnie 2 minuty aż czosnek i szalotka będą miały szklistą barwę. Dolewamy wino i zwiększamy ogień. Utrzymujemy na ogniu około 3 minut, aż wino zredukuje się mniej więcej o połowę. Dodajemy pomidory z puszki oraz połowę posiekanej pietruszki i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy mule i razem gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku wodę na makaron. Wrzucamy makaron do wrzątku wraz z łyżką soli. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy.
- Gdy mule otworzą się i będą miały intensywnie żółty kolor, to oznacza że są gotowe.
- Dodajemy mule wraz z sosem do przygotowanego makaronu.
Smacznego!