Soczysta, idealna na lato sałatka z arbuzem i fetą, która nie tylko gasi głód, ale również pragnienie. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla, wspaniale komponuje się z grillowanym drobiem. Nosiłam się z zamiarem zrobienia tej sałatki przez 2 lata, a jak w tym roku raz pojawiła się na stole, to szybko już pojawiła się ponownie. Przetestowana na gościach- smakuje wszystkim. Możemy do niej dodać również liści szpinaku, choć mi osobiście najlepiej komponuje się z goryczką rukoli i świeżością mięty. Użyłam mięty cytrynowej, ta odmiana idealnie pasuje do sałatek. Można też posypać prażonymi orzechami piniowymi.
Składniki:
pół średniej wielkości arbuza
200 g czarnych oliwek bez pestek
200 g fety
garść rukoli
pół czerwonej cebuli
ok. 10 listków mięty
Sos Winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsmamicznego (można pominąć)
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w plasterki.
2. Układamy rukolę na talerze. Na nią kładziemy pokrojonego w kostkę arbuza, fetę, cebulę i oliwki. Posypujemy listkami mięty.
3. Mieszamy w kubeczku lub sosjerce składniki na sos winegret. Polewamy bezpośrednio przed podaniem.