Bardzo szybki do przyrządzenia sernik kajmakowy na spodzie z herbatników i orzechów. Tak przyrządzony spód to moje ostatnie, niezastąpione odkrycie, idealne dla kobiety zapracowanej- nie trzeba wyrabiać ciasta, tylko miksujemy kruche ciasteczka, dodajemy rozpuszczone masło i voila, spód gotowy. Kolejny plus, że sernik nie trzeba doglądać po włożeniu do piekarnika, zmieniać temperatury pieczenia itd. Ot, wkładamy do piekarnika i praktycznie ciacho gotowe. Inspirację znalazłam w dodatku do Twojego Stylu “Ciasta i ciasteczka”- już korzystałam z tej gazetki przy okazji przyrządzania sernika malinowego (ale on był pyszny!). Ta wersja jest natomiast idealna na zimę, kiedy wciąż owoców brak. Sernik najlepiej smakuje przyrządzony dzień wcześniej i schłodzony przez noc w lodówce. Możemy go przyrządzić z gotową masą kajmakową, choć ja polecam domową masę z puszki skondensowanego mleka. Gotowy kajmak czasami jest zbyt gęsty i grudkowaty, moim zdaniem trochę gorzej smakuje.Więc jeśli macie 2 godziny- zróbcie własny kajmak. Jeśli nie- sięgnijcie po gotowy produkt, też będzie dobrze.
Uwaga: sernik nie wymaga pieczenia w kąpieli wodnej.
Jak zrobić domowy kajmak:
Z puszki skondensowanego mleka usuwamy naklejkę. Zamkniętą puszkę wstawiamy do garnka i zalewamy wodą, żeby była cała przykryta. Gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wody, tak żeby puszka zawsze była przykryta. Otwieramy jak masa wystygnie.
Edytowane: po publikacji postu otrzymałam informacje o tym, że puszka może wybuchnąć :D Mi osobiście taka przygoda się nie przytrafiła, ale zawsze miałam wodę nalaną po brzegi puszki przez cały czas gotowania i nie przekraczałam 2 godzin robienia masy (nawet czasem trochę krócej, jak ta, która jest na zdjęciach- jest ona wtedy trochę rzadsza i jaśniejsza- ja taką lubię). Więc jeśli nie chcecie ryzykować, korzystajcie z gotowych produktów.
- Spód:
- 100 g masła
- 100 g herbatników
- 50 g orzechów włoskich
- olej do posmarowania formy
- Masa serowa:
- 600 g mielonego twarogu
- 250 kajmaku (czyli masy karmelowej), gotowego lub z przepisu powyżej
- 3 jajka
- 15 g mąki ziemniaczanej
- Spód i boki tortownicy smarujemy olejem.
- Masło roztapiamy w rondelku, ostudzamy. Blenderem kruszymy ciasteczka i orzechy. Łączymy je wraz z masłem- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Przyrządzamy masę serową. Twaróg miksujemy wraz z masą karmelową. Wbijamy kolejno jajka, nieustannie ucierając mikserem, ale tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aby masa była gładka.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Masę serową wylewamy na przygotowany spód. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Upieczone, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby wystygło. Smarujemy masą kajmakową i wstawiamy na noc do lodówki.
- Ostrożnie wyjmujemy z tortownicy, posypujemy orzechami, migdałami lub płatkami kokosa.