Szparagi ponownie zawitały u mnie na blacie i myślę, że póki sezon na nie mamy, jeszcze niejednokrotnie po nie sięgnę. Dziś na szybko, makaron w sosie gorgonzola, którego przyrządzenie nie zajmie nam więcej niż 15 minut. Składników mamy niewiele, więc być może nawet znajdziecie je w lodówce (tak mi się udało), a jak nie to lista zakupów będzie krótka.
Składniki:
- 300 gr makaronu tagliatelle (dziś użyłam pełnoziarnisty, bardzo polecam)
- pęczek zielonych szparagów
- 100 gr sera gorgonzola (można użyć w zamian nasz rodzimy lazur lub rokpol)
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 5 pomidorków suszonych (niekoniecznie musimy używać dwóch rodzajów pomidorów, ja akurat miałam 2 rodzaje)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego oregano i bazylii lub innych ziół
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Opcjonalnie: pół lampki białego wina. Ja zawsze do białych sosów lubię dodawać wino, ale nie jest to konieczne.
Przygotowanie:
- Szparagom odcinamy twarde końcówki, które wyrzucamy a resztę kroimy na 3 cm kawałeczki. Jeśli są to zielone szparagi, obieranie nie jest koniecznie. Gotujemy szparagi na parze.
- Jednoczesnie przygotowujemy makaron w osolonej wodzie.
- Czosnek kroimy w plasterki, pomidorki w ćwiarki, a suszone szatkujemy.
- Wrzucamy czosnek na oliwę, nie musi byc rozgrzana i smażymy na średnim ogniu, tak żeby czosnek tylko puścił smak a nie zdążył zbrązowieć.. Następnie dodajemy śmietankę i gorgonzolę, gdy sos zrobi się aksamitny dodajemy pomidorki, ugotowane na parze szparagi oraz jeśli mamy- białe wino. Mieszamy i dodajemy świeże zioła. Solimy, pieprzymy. Makaron juz pewnie jest gotowy- dodajemy go na patelnię z sosem i danie gotowe.
A tak wygląda efekt końcowy
Jak widać nie tylko ja mam ochotę na szparagi!
Koniec zdjęć, bo zaraz nie będę miała makaronu :)