Truskawkowego smoothie specjalnie polecać nie trzeba. Chyba wszędzie znany i lubiany, nie jestem pewna czy miałam kiedykolwiek sezon truskawkowy bez jego udziału. W tym roku jego inauguracja odbyła się na pierwszych urodzinach przyjaciółki córki i koktajle były zaserwowane w takich oto słoikach, które skradły moje serducho. Goście mogli więc też zabrać smoothie na wynos, ale wiadomo- nic nie zostało :)
Ostatnio przyrządzałam smoothie na bazie mleczka kokosowego, takiego zwykłego z puszki, które nadało lekką przyjemną kokosową nutę. Do tego dodałam miętę, która świetnie komponuje się ze słodkościami a w szczególności z truskawkami.
I przypomnę od razu nasze inne smoothie: z bananem i pieruszką, czekoladowe czy z mango i bananem.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1 kg truskawek
2 banany
2 łyżki jogurtu
puszka mleczka kokosowego (możemy zastąpić zwykłym mlekiem, wtedy jednak smak będzie pozbawiony nutki kokosowej)
2 łyżki cukru
ok. 10 listków mięty
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy i obcinamy ogonki. Obieramy banany
- Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i mieszamy.
- Przechowujemy w lodówce. Podajemy w szklankach lub słoikach, dekorując liściem mięty. w upały warto podawać z lodem.