Dziś w kuchni męskie gotowanie, czyli mąż dobrał się do garów:) Zawsze kiedy mój mąż ugotuje coś dobrego, proszę go o przepis, żeby móc odtworzyć danie i żeby smakowało tak pysznie jak poprzednim razem. A on mi na to odpowiada “no dodaj tego, trochę tamtego i jakoś Ci wyjdzie”. Tym razem udało mi się prześledzić proces tworzenia od samego początku, więc już wiem co, z czym i gdzie :)
Przygotowaliśmy żeberka w sosie Barbeque (który był bohaterem uczty) i podaliśmy je wraz ze smażonymi młodymi ziemniaczkami w sosie śmietanowym i grillowanymi szparagami. W doborowym towarzystwie spędziliśmy wieczór a nasz kolega Filip udokumentował wspólną ucztę:)
Krótko na temat sosu:
Tradycja przyrządzania tego sosu sięga nawet XVI wieku i narodziła się w Stanach Zjednoczonych. Jeśli chodzi o jego sposób przyrządzenia, to można byłoby wywołać tam wojnę domową, bo co stan to inna receptura. Ma on jednak najczęściej za podstawę pomidory, ocet, musztardę, ostre przyprawy i cukier dając w rezultacie smak słodko-kwaśno-ostry.
Zapraszam do zapoznania się z naszą propozycją, na pewno nie jedyną słuszną :)
Żeberka przygotowaliśmy w piekarniku, bo pogoda wciąż płata nam figle, ale można danie wykonać też na grillu.
Składniki:
- 2,5 kg żeberek wieprzowych (żeberka to przede wszystkim kości, dlatego należy liczyć pół kilo żeberek na głodną osobę)
Marynata do mięsa:
- mała łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), rozgniecionego lub startego
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- niepełna łyżka soli
- pieprz świeżo mielony (najlepszy będzie grubo mielony w moździerzu)
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka kakao
Sos Barbeque
- 7 ząbków czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 puszki pomidorów
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1/2 szklanki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), rozgniecionego lub startego
- 1 łyżeczka nasion kolendry (rozgniecionych w moździerzu)
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- żeberka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
- wymieszać składniki marynaty i wetrzeć ją w żeberka z każdej strony. Do żeberek najlepsze są suche marynaty, dlatego nie dodajemy do marynaty oleju czy oliwy. Zamarynowane żeberka dać do lodówki na minimum dwie godziny
- w miedzyczasie przygotować sos barbeque. Posiekać cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i usmażyć do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę razem smażyć, dodać pomidory i resztę przypraw. Sos gotować na małym ogniu, aż zredukuje się mniej więcej o połowę
- nastawić piekarnik na 180 stopni, przełożyć żeberka na blachę i piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez godzinę. Zdjąć folię i piec kolejną godzinę w temperaturze 160/ 170 stopni (liczy się mniej wiecej 1kg mięsa na godzinę pieczenia). Wyjąć mięso, polać obficie sosem barbaque i dać na ostatnie 20 minut do pieczenia na 180 stopni tak, żeby sos się skarmelizował. Nie używać całego sosu barbaque- resztę zachować do zaserwowania jako dip.
Smacznego!