Przepis na taką wariację na temat carbonary podpatrzyłam już dawno, w jakimś magazynie albo programie Jamiego Olivera, z którego twórczości lubimy czerpać inspiracje. Gdy pokazałam zdjęcie na Facebooku, zainteresowanie było duże, pytaliście o przepis, więc oto i on.
I uwaga…To już czwarta carbonara na naszym blogu :D Cztery lata bloga, co roku jakaś wariacja na temat carbonary musi być. Albo stajemy się po prostu monotematyczni i nudni ;) Przypominamy więc poprzednie wersje :) Carbonara klasyczna, carbonara ze szparagami , carbonara z kurkami.
Więc zostawiamy przepis i idziemy świętować urodzinki młodszej córci :) Miłego dnia!
Wege carbonara czyli totalna profanacja
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 4
Składniki
- 400 g makaronu
- 4 żółtka
- 2 łyżki ricotty
- 100 g zielonego groszku
- 100 g szpinaku
- 6 szaparagów
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a na 3 ostatnie minutu dorzucamy mrożony groszek. Odcedzamy, ale zostawiamy odrobinę wody.
- Szparagi podsmażamy wraz z czosnkiem na patelni na maśle. W międzyczaise w miseczce mieszamy dokładnie ricottę, żółtka i sok z cytryny, doprawione solą i pieprzem.
- Do szparagów dodajemy szpinak, gdy zmięknie, dodajemy makaron z groszkiem, zalewamy masą jajeczną, mieszamy i ściągamy z ognia.
- Podajemy z tartym parmezanem lub grana padano.