Jestem na zakupach w warzywniaku i wtem widzę żurawinę :D. I choć oczywiście nie jej zakup był celem wizyty w sklepie, od razu wylądowała w moim koszyku. Owoce żurawiny wyglądają niesamowicie kusząco, zupełnie jak czerwone korale! Plan wykorzystania pojawił się od razu-postanowiłam, że zrobię bardzo proste ucierane ciasto z żurawiną. Przyrządzałam je już w zeszłym roku na święta, a w sezonie letnim eksperymentowałam z porzeczkami– również wychodzi wybornie. Ciasto to taka klasyka, zwarte, ucierane, słodkie i kwaśne zarazem. A dodatek żurawiny i podkręcenie go pomarańczą- niebo w gębie! Jego bardzo dużą zaletą jest prostota wykonania. A dla mnie zawsze to będzie ciasto z historią w tle- robiłam je trzykrotnie w jednym tygodniu zaraz po wyjściu ze szpitala po narodzinach córki. I tym wprawiałam w osłupienie każdego, kogo częstowałam wypiekiem :) To jednak nie jest kwestia mojego geniuszu i doskonałej organizacji. Tak jest po prostu, gdy cała filozofia zrobienia ciasta sprowadza się do wymieszania składników :D :D
Inspirację znalazłam na Moich Wypiekach. I trochę je przerobiłam, żeby było po trawkowemu. Autorka bloga, Dorota, przestrzega przed ryzykiem wystąpienia zakalca. Mi jednak nigdy zakalec nie wyszedł. Jedyna uwaga- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto piekłam w formie 28 cm jak też 23 x 28.
To biegiem do sklepu po żurawinę i robimy ciasto!
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- świeżo skórka otarta z 1 pomarańczy (można ewentualnie pominąć)
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- Składniki na lukier:
- 0,7 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
- W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, miksujemy. Następnie przesianą mąkę i mleko dodajemy na trzy razy, mieszając tylko szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Formę (28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę, wyrównujemy a na wierzch równomiernie wysypujemy żurawinę.
- Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy po środku). Wyjmujemy z piekarnika, schłodzone lukrujemy (lukier uzyskujemy przez wymieszanie za pomocą łyżki cukru z sokiem pomarańczy na gładką masę).