Popularna w Azji, wywodząca się z kuchni chińskiej pak choy, pojawiła się w końcu i u nas. Jej intensywnie zielone, bardzo apetycznie prezentujące się liście, możemy posiekać, pokroić wzdłuż, choć również możemy zjeść je w całości. Żeby były smaczne, doprawiać ich szczególnie nie trzeba, wystarczy podsmażyć na oleju z odrobiną czosnku i sosem sojowym. Możemy również sięgnąć chili czy imbir, dla zaostrzenia smaku. Pak choi ędzie smaczna jako dodatek do dania głównego, ale również doskonale smakuje w daniach z makaronem. U nas pojawiła się w miseczce razem z makaronem soba, szparagami i kurczakiem.
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Gosia
Ilość porcji: 2
Składniki
- 150 g makaronu soba lub makaron chow mein
- imbir wielkości 2cm x 2 cm
- 2 kapustki pak choi
- 2 ząbki czosnku
- 8 szparagów
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego (można pominąć, dodając więcej sosu sojowego)
- 3 łyżki oleju (np. kokosowego, ale może też być nasz zwykły rzepakowy)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki uprażonego sezamu
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Imbir ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. Szparagi kroimy pod kątem, na 3 cm kawałki. Pak choi kroimy wzdłuż na pół następnie na mniejsze kawałki.
- Kurczaka kroimy kostkę (1,5 cm) , doprawiamy sosem sojowym, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy na bok.
- W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- odcedzamy i przykrywamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju wraz czosnkiem i imbirem. Po minucie dodajemy kurczaka, a po dwóch pak choy. Smażymy całość jeszcze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy olejem sezamowym, sosem ostrygowym, solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni podsmażamy na oleju szparagi. Smażymy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do pozostałych, usmażonych już składników.
- Podajemy z makaronem, posypane uprażonym szczypiorkiem i sezamem