Już wspominałam w podsumowaniu roku 2015- chyba pierwsze kulinarne skrzypce odgrywało u nas awokado. Już na stałe wprowadzone do jadłospisu, wszak powiadają, iż to samo zdrowie – bogactwo Omega 3, do tego obniża poziom złego cholesterolu, pomaga przyswoić witaminy z grupy B, E, A i C. Miód, cud i malina. Jednakże mając na uwadze jego prozdrowotne działanie, musimy także pamiętać o jego kaloryczności – niestety to spora dawka kalorii. Z tego też powodu warto go spożywać jako dodatek, na przykład w gaucamole, z dodatkiem pomidorów, czy też właśnie w postaci tej pasty u boku jajka. Ostatnio, to nasza ulubiona alternatywa dla porannej jajecznicy.
Po pożywnym śniadaniu, na które dziś jedliśmy również grzanki z ową pastą (dodam, bo mnie takie małe rzeczy cieszą- wstałam i czekało na mnie przygotowane przez mojego kochanego męża śniadanie), uciekam dołączyć do pochodu Czterech Duchów Wrocławia z okazji otwarcia Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Ma to być jeden z najliczniejszych i najbardziej artystycznych pochodów organizowanych w naszym mieście przedstawiający w sposób artystyczny historię i kulturę Wrocławia. Ponieważ marchewkowy rzeźnik i moja siostra mają niemały wkład w kreację duchów Wrocławia, powiem wprost – jaram się i jestem lekko przestraszona jednocześnie. Trzymać kciuki! I to dopiero początek wspaniałych imprez, które będą odbywać się we Wrocławiu w tym roku. Słowem- zapraszamy do Wrocławia!
- 1 awokado
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki oliwy
- Łyżeczka posiekanego szczypiorku lub pietruszki
- kolendra
- sól, pieprz
- * pastę możemy zaostrzyć odrobiną cebulki
- Jajko gotujemy na twardo przez 10 minut. Obieramy, studzimy.
- Jajko, awokado, sok z limonki, oliwę i szczypiorek lub pietruszkę rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Podajemy posypane kolendrą, pietruszką lub szczypiorkiem.