Tego dania reklamować nie trzeba. Po prostu jest pyszne:) Klasyczny włoski pomidorowy sos neapolitański, makaron spaghetti, klopsiki z dobrego wołowego mięsa i duuuużo parmezanu. I całość posypana szczodrze pietruszką :) Pychotka:)
A jak to było u nas :) Robiliśmy kolację dziś wspólnie, żona i mąż, choć z wyraźnym podziałem na role. Ja (żona) przygotowałam makaron i sos a mąż świetnie doprawił mięso, uformował i usmażył kuleczki mięsne. I nawet obyło się bez dyskusji co jak i ile przyprawić. Kolacja smakowała wybornie, choć nie jedlismy z jednej miski i nie wciągalismy razem makaronu (jak to było w bajce). Przepis na danie podaję poniżej, a dalszego scenariusza nie narzucam :)
Czas przygotowania: 40 minut
4 porcje
Składniki:
300 gram spaghetti
600 gram mielonej wołowiny (najlepiej poprosić w sklepie, żeby zmielono wybrany przez nas kawałek mięsa)
2 jajka
parmezan, według uznania, u mnie zawsze dużo
natka pietruszki
Na marynatę:
1 łyżeczka siekanej papryczki peperoni
pół czerwonej cebuli
2 łyżki sosu worcester
łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano
1 łyżka świeżo siekanej pietruszki
Opcjonalnie: posiekana gałązka świeżego rozmarynu i tymianku
Sól, pieprz do smaku
Na sos neapolitański:
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów z puszki (w sezonie można zastąpić świeżymi obranymi ze skórki pomidorami)
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
Realizacja:
Klopski Mięsne:
- rozgnieść w moździerzu kumin rzymski. Posiekać papryczkę peperoni (jeśli nie lubimy ostrych potraw, można wyrzucić pestki) oraz czerwoną cebulę. Mięso włożyć do miski i wszystkie składniki marynaty wraz z jajkami połączyć z mięsem
- uformować mięsne kuleczki o średnicy 2-3 cm i wrzucać kolejno na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron aż ładnie zbrązowieją. Zrobione porcje kuleczek odłożyć na bok na talerzyk
Sos Neapolitański:
- posiekać drobno czosnek
- rozgrzać masło wraz z oliwą na głębokiej patelni i dodać czosnek i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać pomidory wraz z oregano, posolić i popieprzyć do smaku. Całość zmiksować blenderem i dusić aż sos zgęstnieje (pomidory w zalewie można też wcześniej przetrzeć przez sitko i usunąć gniazda nasienne, wówczas nie będzie trzeba ich miksować)
- po 8 minutach dodać do sosu mięsne kuleczki i całość dusić na małym ogniu przez kolejne 7 minut
W międzyczasie ugotować osolony wrzątek w dużym garnku i przygotować makaron al dente. Jeśli przygotowujemy makaron w dużym naczyniu nie trzeba dodawać oliwy do makaronu, nie powinien się skleić. Odecedzić.
Makaron nałożyć do miseczek, dodać sos wraz z klopsikami i całość posypać do woli świeżą pietruszką i parmezanem.
Smacznego :) W razie pytań, zapraszam do kontaktu :)
Uformowane klopski mięsne: