Mini Pavlova to nic innego jak drobna wersja klasycznego deseru przygotowanego na cześć primibaleriny Anny Pavlovej. Przygotowania kilku małych mini pavlov, zamiast jednej dużej lubię za to, że nie trzeba jej kroić- każda beza to idealna porcja dla jednej osoby. Więc jeśli chcemy zabrać kawałek do kawusi dla znajomego, to właśnie w takiej sytuacji mini pavlova sprawdzi się lepiej- pokrojona wersja jej dużej koleżanki nie wygląda już zjawiskowo (a raczej jest to niezły rozpierdziel ;)
Po rady jak przyrządzać Pavlovą idealną zapraszam do wpisu Pavlovej z miętową polewą kiwi.
Zasady jednak pozostały takie same: pieczemy w niskiej temperaturze, żeby beza miała piękny biały kolor. Jednak ze względu na wielkość wystarczy jej krótszy czas pieczenia.
- 4 duże jajka
- 250 g cukru (idealny będzie drobny, ale ze zwykłym też się uda)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 125 g mascarpone ( z lodówki)
- 125 ml śmietanki 30 lub 36 %n (koniecznie schłodzonej)
- Sezonowe owoce
- 1 duża garść mięty ( u mnie połowa sklepowego krzaczka)
- Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy 6 cm.
- Żółtka oddzielamy od białek (uwaga do białek nie może dostać się żółtko). Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy na pianę (mniej więcej przez 3 minuty zwiększając obroty do maksymalnych). Zaczynamy dodawać po łyżce cukier, co mniej więcej 45 sekund, żeby każda się dokładnie rozpuściła. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny i miksujemy jeszcze przez 3 minuty, żeby beza się ustabilizowała.
- Wykładamy bezę na okręgi i za pomocą szpatułki formułujemy w nich wgłębienia na mascarpone i owoce/
- Pieczemy przez 15 minut w 130 stopniach a potem przez 45 minut w 100 stopniach. Po tym czasie bezy nie wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy drzwiczki uchylone i pozostawiamy na minimum 2 godziny do wysuszenia
- Miksujemy śmietankę i jak będzie sztywna, dodajemy mascarpone. Dalej chwilę miksujemy , do połączenia składników. Bezpośrednio przed podaniem wykładamy na bezy i dekorujemy owocami i miętą.