Lata mijają a Jamie jak był, tak dalej jest dla nas inspiracją w kuchni. Choć korzystamy z jego książek kucharskich, to przede wszystkim cenimy jego programy. Sposób opowiadania o potrawach i ich prezentacji powoduje, że po każdym programie jesteśmy zainspirowani, głodni i po prostu idziemy do kuchni. Ten przepis pochodzi z programu 15 minut, być może też jest przedstawiony w książce, ale tej akurat nie mamy. Na początek uwaga- 15 minut to trochę przesada. Czas też zajmuje przygotowanie składników, bo nie sądzę że wszystko znajdziecie w lodówce. My też nie mogliśmy znaleźć przepisu, bo oczywiście nie zapamiętaliśmy dokładnie wszystkich informacji przedstawionych w programie. Mąż przesiedział w internecie niemal godzinę, żeby takowy znaleźć. Potem 45 minut przygotowania. Po dwóch godzinach 15 minutowe danie było gotowe. Ale wspólny czas w kuchni to dla nas forma spędzania czasu, nie były to chwile stracone.
Warto. W sumie mąż sam przygotował, choć ja jestem autorem większości sałatek w naszej kuchni. Sałatka jest bardzo pożywna- to pełnowartościowy i smaczny obiad. Przy tym jednak zapewni nam uczucie lekkości. Ciekawym dodatkiem do sosu jest soczewica, którą coraz częściej zapraszamy do kuchni, ze względu na jej prozdrowotne właściwości i fakt, że obniża poziom złego cholesterolu. Do tego świeże liście szpinaku, marchewka, ogórek i pieczone pieczarki stanowią doskonałe połączenie smakowe. Całość łączy dip na bazie chutney mango i kurkumy, który po zmiksowaniu składników ma cudny odblaskowy kolor. Połączenie składników brzmi zaskakująco. I jest zaskakująco dobre!
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 łyżek sosu tikka masala (użyliśmy Patak)
- 200 g soczewicy (w puszce lub suchej)
- Tikka masala
- łyżka ziaren gorczycy
- łyżka ziaren kuminu i kolendry
- 3 szczypiorki
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 łyżka octu winnego
- 10 małych pieczarek, obranych, przekrojonych na pół
- chlebek naan albo pita
- 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w słupki lub za pomocą obieraczki do warzyw w wąskie paski
- 1 ogórek, obrany, pokrojony w słupki lub za pomocą obieraczki do warzyw w paski
- 2 garście świeżych, umytych i wysuszonych liści szpinaku
- DIP:
- garść świeżej kolendry (zostawiamy kilka listków do dekoracji)
- 4 łyżki jogurtu
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 2 łyżki chutney mango
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 mała papryczka chili
- garść prażonych migdałów
- łyżka ziaren kolendry i kuminu
- sól, pieprz
- Dwie pojedyncze piersi z kurczaka myjemy i suszymy.
- Na suchej patelni prażymy łyżkę ziaren kolendry i kuminu, ucieramy w moździerzu i posypujemy kurczaka z dwóch stron . Następnie przyprawiamy pieprzem i solą z dwóch stron i obtaczamy w sosie Tikka Masala. Tak zamarynowane piersi owinięte folia należy roztłuc tłuczkiem.
- Przygotowujemy soczewicę. Jeśli mamy w puszce- wysypujemy z puszki i płuczemy na sitku lub gotujemy suchą przez 20 minut
- Na rozgrzana patelnię wrzucamy łyżeczkę ziaren gorczycy i kminu. Następnie w mikserze miksujemy trzy duże szczypiorku na gładka masę i wlewamy do ziaren na patelni, chwilę gotujemy a następnie dodajemy soczewicę, pokrojonego pomidora, łyżkę octu winnego. Gotujemy razem przez 5-8 min. Odstawiamy, aż ostygnie.
- Przygotowujemy dip: 4 łyżki jogurtu, łyżeczka ziaren kolendry, polowa pęczka świeżej kolendry, sok z jednej cytryny, łyżeczkę kurkumy, dwie łyżki chutney mango i jedna papryczka chili i garść prażonych migdałów. Miksujemy na gładką masę.
- Na patelni grillowej smażymy kurczaka przez 3-4 min z każdej strony. Na tej samej patelni smażymy połówki pieczarek, aby były rumiane. W piekarniku pieczemy chlebek nam lub chlebek pita. Sałatkę podajemy na dużym półmisku, dużej desce lub w głębokich talerzach. Na początek dajemy liście szpinaku, posypujemy paskami ogórka zielonego i marchewki. Na to kładziemy kurczaka pokrojonego w paski. Polewamy obficie sosem z soczewicą, posypujemy pokrojonym chlebkiem, fetą. Na koniec, bezpośrednio przed podaniem polać dipem i posypać listkami kolendry i posiekaną papryczka chilli.