Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia zapraszamy na przepis świąteczny, rodzinny, taki, bez którego Święta w naszym domu nie smakują tak samo – śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym z duuuuużą ilością czosnku. Tradycyjnie śledzie przyrządzane były ze śmietaną, ostatnio dodajemy częściej jogurt. Tak, i są równie smaczne.
Więc dziś krótko, zwięźle i na temat – zapraszamy na śledzika!
Smacznego :)
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym. I z czosnkiem. Duuuużo czosnku.
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
- 600 g filetów śledziowych
- 3 lub 4 ząbki czosnku (zależy na jakim poziomie ostrości nam zależy)
- 500 ml śmietany (12%) lub jogurtu
- 2 pęczki koperku
- sok z połowy cytryny
- Pieprz
Przygotowanie
- Śledzie wkładamy do miski i wypłukujemy z soli w zimnej wodzie. Odlewamy słoną wodę, wlewamy świeżą i czynność powtarzamy kilka razy. Pozostawiamy na ok. 5 godzin.
- Wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub małe kawałki (paski).
- Składniki sosu mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym drobno koperkiem. Dodajemy pokrojone śledzie i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc do "przegryzienia smaków". Posypujemy jeszcze świeżym koperkiem.