Pytacie mnie ostatnio, co robię z czosnkiem niedźwiedzim- ja odpowiadam zatem, że pesto. Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego, jak też informacje dlaczego warto korzystać z niego w kuchni, znajdziecie pod tym linkiem- KLIK. Dziś natomiast prezentuję kolejne danie z jego zastosowaniem. Jest to danie tak proste, że robię je zawsze kiedy się spieszę, czasu brak a kubki smakowego domagają się dobrego. Do tego dania możemy też zrobić pesto z bazylii czy z rukoli- też będzie pyszne. Bo z czosnkiem niedźwiedzim trzeba się spieszyć, zaraz będzie przekwitał!
Postaram się jeszcze zaprezentować w tym tygodniu super przystawkę- grzanki z tapenadą i tym właśnie pesto! Rarytas, którym podbijecie serce gości! Czosnek niedźwiedzi to niewątpliwie hit wczesnej wiosny.
- 200 g makaronu spaghetti
- 4 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (link do przepisu powyżej)
- 10 pomidorów koktajlowych, przepołowionych
- 200 g piersi z indyka lub kurczaka
- 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
- tarty parmezan lub grana padano
- Indyka kroimy w paski, dajemy do miseczki, zalewamy łyżką oliwy i łyżką pesto, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
- Makaron wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem i łyżką soli i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Na dużej patelni z 1 łyżką oleju rzepakowego lub oliwy dajemy indyka i smażymy na dość dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 4 minutach jak już się zarumieni, dodajemy makaron, 3 łyżki pesto, trochę oliwy i smażymy razem jeszcze przez minutę.
- Podajemy ze świeżymi pomidorami, uprażonym słonecznikiem i parmezanem.