Quiche czy też tarta z burakami i fetą to wspaniała zimowa przystawka, która doskonale sprawdzi się również na zimno. Przez dodatek wykwintnego octu balsamicznego, wyrazistego tymianku i ostrego czosnku, delikatne buraki zyskują bardzo aromatyczny smak. Tartę wykonywałam w dwóch wersjach, z fetą a także z kremowym serem kozim. Osobiście do gustu przypadła nam pierwsza wersja. Żeby smak farszu na prawdę był idealny, szczodrze bez obaw należy dodać octu balsamicznego, w przepisie jest 8 łyżek- myślę że spokojnie nawet 1/4 szklanki. Pięknie komponuje się z burakami.
W tym miejscu dodam historię sesji tarty. Zależało mi, żeby zdjęcia były ładne, ponieważ tartę zdecydowałam się wystawić w konkursie, żeby wygrać wymarzonego Kitchen Aida. Nim jednak tarta “wyszła” z piekarnika, zdążyło już się zrobić ciemno. Zbyt ciemno, żeby robić zdjęcia bez sztucznego oświetlenia. Wyszłam więc z tartą i prowizorycznym stolikiem na taras. Warunki nie sprzyjały, temperatura około zera, lekko siąpiący deszcz. Ale dla robota kuchennego trzeba było się poświęcić. No i stała się rzecz nieplanowana, ale do przewidzenia. Przy pośpiesznym budowaniu kompozycji na małym stoliku, tarta zaczęła mi się zsuwać z blaszki i runęła na ziemię. W ostatnim momencie ją złapałam (ach ten refleks!)- niestety tarta trochę przy tym ucierpiała. Ale udało mi się jakoś ją sprytnie złożyć, choć początkowy widok nie był optymistyczny. I w międzyczasie zdążyło się zrobić bardzo ciemno. Więc ujęcie pozostało w zasadzie jedno. Nadmienię, że sławnego kiciusia w dowolnym kolorze nie wygrałam, ale dostałam za tą tartę wyróżnienie i nagrodę w postaci silikonowej łyżki :)
Wracając do bohaterki zamieszania- zapraszam na tartę. Jest boska i moim skromnym zdaniem warta nawet “Kiciusia”.
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki zimnej wody
- Na farsz:
- 4 duże buraki, starte na grubej tarce lub 450 g mrożonych buraczków puree Hortex
- 100 g fety lub kremowego serka koziego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek octu balsamicznego
- 2 jajka
- 100 g śmietany 30 %
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka oliwy
- Sól, pieprz
- Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Masło drobno siekamy i łączymy z mąką w misce. Rozcieramy rękoma ciasto, aby powstały wiórki. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy, dolewając stopniowo wodę. Formujemy kulkę, zawijamy w folę i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Dużą patelnię umieszczamy na średnim ogniu i dodajemy oliwę, czosnek i cebulę. Smażymy przez 3 minuty, aż będą szkliste. Dodajemy mrożone buraki lub starte na grubej tarce świeże buraki i smażymy przez 3 minuty. Dolewamy ocet balsamiczny, przyprawiamy połową tymianku, solą i pieprzem. Pozostawiamy na średnim ogniu na 12 minut, aż masa będzie miała zwartą strukturę. Od czasu do czasu mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na tortownicy podsypaną mąką. Nawijamy je na wałek i przenosimy na formę do tarty o średnicy 28 cm. Można też uformować ciasto palcami bezpośrednio na formie. Nakłuwamy widelcem i odkładamy na 10 minut do lodówki. Ubijamy lekko jajka, łączymy ze śmietanką i mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Obciążamy ciasto grochem, ryżem lub fasolą na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut z obciążeniem a potem przez 10 minut bez obciążania aż brzegi będą lekko złote.
- Wykładamy na ciasto masę z buraków, wlewamy śmietankę z jajkiem, dodajemy kozi ser. Posypujemy tymiankiem (pozostawiając trochę do dekoracji). Pieczemy w 160 stopniach przez 12-15 minut. Przed podaniem chwilę studzimy i podajemy ze świeżym tymiankiem i szpinakiem.